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Question:

The author asked three questions that can be sum-
marized as follows: What is the controlling law concern-
ing the approval of Tentative and Final Maps when the
property being mapped is either annexed into an existing
city or is part of the incorporation of a new city.

Answer:
1. Annexation to an Existing City

Where a Tentative Map {or Vesting Tentative Map)
application is submitied to a county and the property
being mapped is later annexed to a city anytime before
the county approves the Final Map, then the county's
approval no longer controls and the entire mapping appli-
cation and approval process begins anew with the city.
(Map Act § 66413.) A new application and approval
process is required because the city will have different land
use reqgulations than the county, in particular the general
plan, with which the map must conform. Therefore, if it
looks like the property will be annexed before the county
approves the Final Map, # perhaps makes better sense to
file an application with the city. California law allows a
city to grant "pre-approvals” regarding land to be annexed
{with the approval becoming effective upon successful
annexation), such as pre-approval of a Tentative Map
(Map Act § 66454) and pre-zoning (Gov. Code §
65859). This possibility should be explored with the rele-
vant jurisdiction.

If the Final Map is filed with the county before annex-
ation to the city, then the lots are considered "established”
(real) after annexation, but the use of those lots will still be
subject to the annexing city's general plan and other land
use regulations.

2. Incorporation of a New City

The mapping process is different in the case of the
incorporation of a new city. This difference presumably
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reflects the fact that under city incorporation law, a newly
incorporated city may be subject to the county's general
plan for up to 30 months. (Gov. Code § 65360.)

Where the Tentative Map has been approved by the
county but a Final Map has not yet been filed with the
county, the newly incorporated city is required fo
approve a legally-complying and timely-filed Final Map
{relating to that county-approved Tentative Map) if:

(1) The application for the Tentative or Vesting
Tentative Map is submitted prior to the date that the
first signature was affixed to the petition for incor-
poration pursuant to Government Code section
56704...or the adoption of the resolution pursuant
to Government Code section 56800, whichever
occurs first; and

(2) The county approved the Tentative or Vesting
Tentative Map prior to the date of the election on the
question of incorporation. (Map Act § 66413.5(f).)

Further, in a situation where the new city is other-
wise required to approve the Final Map, the new city
may condition or deny the Final Map if the failure to do
so would place the residents of the subdivision or the
immediate community, or both, in a condition danger-
ous to their health or safety, or both, or if the condi-
tion or denial is required in order to comply with state
or federal law. (Map Act § 66413.5(c).) In addition,
the new city may impose reasonable conditions con
subsequent required approvals or permits necessary for
the development, and authorized by the ordinances,
policies, and standards described in Map Act section
66474.2.

Therefore, if the property being mapped is going
to be part of a future city incorporation, applving to
the county for a Tentative Map approval may make
sense because the city may be required to approve the
legally-complying and timely-filed Final Map as a mat-
ter of law. %
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